Stay true to yourself

and you'll be hard to beat

1 mars

Publicerad 2011-03-30 04:42:35 i ghana 11',

1 mars
Så nära men så långt bort



Hör bara på titeln. Den känns lika långt borta som planeten självt.
Men den talar. Talar och låter mig förknippas med en månad hemmavid, där en tid håller mellan snö och grönska. Förhoppningsvis kommer våren tidigt för er i år. Ser framför mig en rask mor, spatserandes i en tunnare fleecetröja, rensa runt i trädgården. Ett av alla goda tecken för att vi går mot ljusare tider. Det är tiden då luften känns friskare igen. När omgivningen går från grå, brun till grön i sinom tid. Då asfalten på vägarna återigen blir synlig och tygskorna får slitas på nytt. Då gruset på gården tar vid och när promenaderna längst åkrarna uppe vid Nannarp känns mer levande i det och dess björkslag. Som att inte längre leva i en väntan, utan i att mest vara på väg i något gott. För plötsligt är det där. En ljummen kväll med måsar som flyger högt över torgen i idylliska städer. Sittandes i parker såväl som högt på taken ovanför alla andra.



Det är underligt hur sommaren alltid komma att upplevas som en ny upptäckt, för varje gång den hälsar på. Som om man bara hört, men aldrig varit med om den förut. Det är egentligen bara några månader sen vi satt där i trädgården, runt aftonen, då solen ligger som bäst vid vårt kastanjeträd. Det är bara en tid till dess, och hur vi än handlar, kommer den plötsligt vara där igen.


Det får kosta vad det vill

Publicerad 2011-03-30 02:40:13 i ghana 11',

Måndag 28/2
Framme



Vi är nu framme, vid nästa anhalt, nästa och förhoppningsvis det sista sjukhuset vi får ta del av. Vilande på en blommig, smal madrass i ett avlägset rum följer jag Linnéas stilla rörelser med blicken. Millicent befinner sig ovanför mitt huvud och stirrar in i en surrande tv-apparat. Helt tagen av såporna som visas. Vi skulle utan tvekan få flera guldmedaljer på raken om vi beslutat oss för att leva på skådespeleri här i framtiden, utan tvekan. Följer och hör Linnéa hur hon äntligen är kapabel till att föra sig fram, både fysiskt som verbalt för stunden.

Anteckningar från mödrar och Sjukhusupplysningen i Sverige.
Halv tesked salt
6 st teskedar socker
Blandat med 1 liter vatten
Drick var 5 minut



Hoppas på en bättre vätskebalans. Här får man mest dropp eftersom ingen ser något annat. Rummet vi befinner oss i är det väldigt rent. Avlägset från andra patienter har vi vårt egna. Fokus. Vägen hit höll jag nästan som för andan. I väntrummen sitter människor mer eller mindre på varandra och hoppas på att få hjälp, vård som ljusa besked. Luften där är ingen, och för stunden känner man sig som en dålig bakterieflora. Immunförsvaret sjunker tills man kommit förbi folksamlingen igen.

Nu har 3 vita nurses intagit vårat gröna rum. En injektion ges och jag kan förstå om det inte är skönt. Hennes ben stegar mot väggen och ögonlocken spänner sig. Maginnehållet för egen del ville gärna komma ur, men fick så gott vara kvar. Hör hur hon kvider, och inser hur mycket jag bokstavligt talat förbannar sprutor. Hela världen snurrade nu innanför hennes pannben och skulle snart komma ut ur i en liten hink. Den vilket jag först trott skulle fyllas från mitt håll.



Det får kosta vad det vill.
Det ekar i mitt huvud.
10 människor dog samtidigt som drömmarna svinna bakom våra iris igår.

Vårt rum är två rum. Skrek nästan till av förvåning då vi upptäckt att dem innehöll en fungerande toa, samt duschslang. Vilken gåva. Linnéa sneglar upp mot tvn och vi har byggt vårt egna camp, här på det putsade, kalla kakelgolvet. Nedanför L och droppen bor vi. Rummet är nu nersläckt. Det enda som lyser upp min vän till skrivblock är en gammal sliten Sony Ericsson med dess mobilskärm. Försöker minnas känslan av en konversation. Varje ord, varje mening. Som en komplettering och fortsättning på mina egna. Innan jag somnar, så blundar jag tryggt med det i baktanken. Vandrar tryggt över tröskeln till omedvethetens värld och tackar för mig. Ganska nyvaken. Ett bord med knark. En sjukhusbädd och en Millie tagen av tvn.


Sjukdomen och sjukhuset

Publicerad 2011-03-25 13:47:00 i ghana 11',

27 februari
En kort sekund



Hon som tidigare hade skrattat i sin sömn hade nu fallit handlöst ner på golvet. En morgon som visade sig skulle bli en helt annan, med en fortsättning likt en prövning. Befinner mig just nu i skrivande stund på ett sjukhus en bit bort. Salen jag vilar mina ben i efter en hektisk start, innehåller bäddar i brunt skinn och nu tre patienter. Linnéa är en utav dem. Hon ligger här mitt emot mig som ett utslaget kryss, med ett dropp som tränger sig in genom hennes trötta gångar. Stegen hit upp var minst sagt hjärtskärande och bjöd in till en atmosfär, som när jag tänker efter, nog aldrig vill att någon ska få uppleva, någonsin.

Från första våningen kunde jag höra mörker och sorg i form av skrik, böner och höga gråt som skar i öronen, och hade såklart hjärtat i halsgropen då jag märkte att vi kom det närmre. Utanför porten på tredje våningen, satt en utav dem och förbannade Gud. En kvinna som drunknat i sina svarta ögon. Med upprepande meningar och hes hals slet hon i sitt hår, kastade runt sina ägodelar och rullade runt på stengolvet. Vi var tvungna att få gå över henne. Hjälplös. Stum. Jag förstod ingenting som sas, men antog att hon förlorat någon, där, innanför porten.



Jag önskar att det aldrig hade stämt. I salen brevid låg kroppen. Med stilla fötter bakom ett blått skynke, på bara kort avstånd. Mina ögon slöt sig brevid Millicent kort efter det jag sett, kanske hade jag hopp om att få vakna upp ur min mardröm. Men det hände aldrig. När jag lyckats spärra upp ögonen igen hade det blåa skynket istället byts ut mot ett heltäckande vitt lakan, över en livlös kropp. Jag hade gråten i halsen. Mentalt påfrestande. Jag hade det mitt framför mig. Ett liv som nu bara var ett skal, redo för att bäras bort. Känslan av att ha brännskador inifrån och ut uppkom, och jag kunde inte riktigt förstå hur all personal verkade kunna ta på allt så lätt som de gjorde och bara lämna ifrån sig ansvaret direkt. Jag skulle dock få svaret på den frågan i efterhand och även det fick mig att vilja slå hårt för orättvisan.




Sjuksystrarna klär i vita skynken med antingen blått, grönt eller brunt tyg under till. Förmodligen för att symbolisera deras olika positioner, tvivlar dock på om det lyckas fylla någon form av funktion. En liten, brusande tv står på längst upp i hörnet och visar dåligt skådespeleri. För att människan nedanför ska kunna koppla bort och hamna i en annan värld än den som existerar för stunden. Jag kan dock inte sluta undra, var hon tog vägen, kvinnan som satt här utanför. Hon som bad på sina bara knän om hjälp inför gud och som kunde höras från tredje våningen när vi börjat vandra på den första. Var är hon nu? Vart flydde hon?



Krossade hjärtan, skrik, förbannelse, bön, tomhet och där ligger skalen. Mitt framför mig. Nu står 4 män bakom mig där jag sitter på sängkanten, i hopp om att få vakna ur. Männen ber runt en patient och det bränner längst ryggraden. Hör barn gråta från våningen under. ”Amen” säger männen i takt. Det tar på krafterna att vara här, men jag försöker intala mig att det kan vara en god erfarenhet av någon anledning. Nu passerar dem förbi. En för en. Deras ord cirkulerade runt en liten flicka såg jag nu. Skickade iväg ett meddelande till mor nyss. Hoppas hon ringer. Behöver prata, behöver andra ord.

Några timmar senare.
Solen går snart och lägger sig för idag. Det blåser tvärdrag genom salen. Bortom ljudet utav den talande vinden hör man människor där utanför, nere på gården ta ton i kör. Vinden talar ännu starkare och snart lyftes gardinerna till taket. Ovädret är ett faktum och det piskas mot våra fönster samtidigt som människorna nedanför oss verkar tävla i att överrösta Moder Jord. Kroppen som visade sig vara en mans, bars tidigare ut utav närstående. Trodde även för ett tag att kvinnan här i samma sal, gett vika. Hon ligger tre bäddar bort och har lakanet halvvägs över ansiktet. Det gör ont, men man kan inte blunda för det.



Kören tar ton igen. På något vis låter det mäktigt. Himmelskt. I takt med Moder Jords muller. Samtidigt som jag skriver ser jag liv i fosterställningar. Jag ser en börda på deras axlar. Om dem bara får ta del av det lilla såsmåningom. Som att få känna en ljummen kväll. Som att få ta del av en vy längst horisonten. Känna att de lever. Det som man själv fått se, kännt och uppskattat de senaste veckorna. Liv.
Jag önskar samtidigt att ingen kommer få se och ta del utav det som jag ser nu. Vi förstår helt enkelt inte hur fort något kan tas från oss. Bara sådär. En kort sekund. Borta med vinden. Någonstans. Ingenstans. Ett med fjärran.

Regnet faller på nytt över Kumasis gator. Vinden talar högre än förut och gardinerna är fast i taket. Jag lutar mig mot Linnéas bädd. Önskar jag hade en filt som kunde hålla henne lite varmare, eftersom sjukhuspersonalen här inte förmer att ge henne någon. Tre plagg och lakanet under får vi istället täppa till med mot kylan. Det är vansinne. Det är frustration. Hoppas på en bättre morgondag.

Måndag 28/2



Vi är fortfarande kvar. Det är tidigt på morgonen och trots det känns det som om vi varit vakna i en evighet. Sjuksystrarna gör rent salarna. En ättikdoft är spridd utmed väggarna. Linnéa har vaknat mer till liv, men har en tyngd över bröstet som gör det svårt för henne att andas. Jag mår illa utav omgivningen och på det sätt personalen behandlar patienten. Väntar på att få ett recipie så vi äntligen ska få åka vidare till sjukhus i hopp om en bättre vård. Jag hör oavbrutna gråt återigen och vill bara krypa ur mitt egna skinn. Det bränner på nytt. Försöker stänga av och tänka på gårdagen, stunden innan jag slöt mina ögon för sömn jämte Millie. Hon uppmanade mig till att installera Ebuddy till min slitna Sony Ericsson som jag burit med mig hit. Ett slags chatt-verktyg som kommer åt alla kontakter på Msn, Facebook, liknande. Så, där låg vi i en kall sal, sida vid sida i en och samma hårda säng under delning utav myggnät och skrev till människor från olika delar utav världen. Jag fick chansen att utbyta meningar med fina människor och det fick mitt sinne att bli lite mer återställt. Bättre än vad all repectbelagd medicin i världen kan göra. Delade med mig av vad jag fått uppleva det senaste dygnet och rättade mig från gårdagen.



För sanningen visade sig vara närmare än vad jag trott och hoppats på. Kvinnan som jag fortfarande trodde levde, fick gå döden till mötes. Bara tre bäddar bort. Och ingen som helst, var vid hennes sida för att ta farväl. Ingen alls. Hon fick lämna livet ensam. Det bränner innanför ögonlocken.

Dagen efter vi kom därifrån visade sig att 10 patienter dött på sjukhuset, en och samma kväll. Då vi låg och vilade våra ben på våning 3. Fick samtidigt svar på min tidigare fråga, att vissa läkare samt sjuksystrar tyvärr, tidigt har gått in med den inställningen om att, det är bättre att människan får dö här, tyna bort i takt med klockslagen. Det anses inte göra någon skillnad med vård. Som ett lönlost fall. Människan. Bättre då att tyna bort, eftersom ingen verkar veta bättre. Även att läkare utifrån Europa och andra världsdelar, som kommer hit för att arbeta, inte blir långvariga då pressen mentalt blir för alltför hög och påfrestande. Vårat sett att se och allt det som speglas för att en människa ska få hjälp fullt ut är tyvärr inte den samma här. Det brann på nytt innanför mina ögonlock och jag skrek då hejdlöst av frustration inombords.




En kort sekund. Ett med fjärran. Borta. Kanske en erfarenhet rikare enligt en annan, men inget jag skulle vilja vara med om, att någon annan får vara med om, igen.

Kicken

Publicerad 2011-03-24 01:57:00 i ghana 11',

26 februari
Avsked

Fint. Himmelen är inte lika mulen som den var igår, innan vi gästade hejdå-festen för Ann-Katrin och Diana vid den här tiden. Ovanför mitt huvud hänger tvätt i en rad olika pasteller och under mig sträcker sig ett golv glänsande kakel i jordade nyanser. Jag är utanför Millies. Här bor hon i en mysig liten innegård. Här finns lugnet och lite av lantlivet trots att det är beläget mitt i smeten, i Tanoso. Framför mig ser jag vackra tyger ligga strykta. Det är där hennes farbror bor, han är skräddare.



vs.



Det vankades som sagt ett avskedsgalej igår, och vilket rus det gav både innan och efter vi steg innanför dörren. Vi skulle nämligen pudra näsan och klä upp oss. Något som inte hänt på flera veckor. Det är rätt roligt vilken kick det gav. Tänk då att få öppna upp sin egna garderob och ta på sig kvarlevande smycken hemma i Sverige sedan. Det ger en kick, samtidigt som det skrämmer mig.

Längesen jag känt mig så nöjd med mig själv som jag faktiskt lyckades göra igår. Hela jag sken inombords och jag tror att strålarna syntes utifrån också. Hejdå-festen innehöll många gäster och en maträtt liknande pasta Carbonara. Damerna hade verkligen rensat marknaden efter mjölk och övriga mejeriprodukter. Det var så gott och jag blir hungrig av tanken igen.



Linnéa har sjuknat ihop igen. Det har gått upp och ner sen i torsdags. Försöker ta hand om henne så bra jag kan. Pratade med mamma förut en kort stund. Hon och pappa hade bokat en resa till Turkiet i april. Hon var upprymd och jag var glad för hennes skull. Det är ni värda.

Efter middagen i torsdagskväll.
Jag packade på mig ficklampa, kameror, klädde på mig långarmat och gick några lerhus ner. Där fann jag Kelly, Richie och deras vän på baksidan av deras hus. Grillplatsen som dem kallar det. Där hade herrarna efter en lång och slitsam dag på bygget börjat på en god tillagning av mat. Fisk, tomatröra med deg. Kort och gott. Där satt vi under den mest stjärnklara himmel jag skådat på länge, och utbytte meningar på bästa möjliga sätt. Under bar himmel och till min förundran, knappt inga mygg. Vid vår sida, en liten lykta.


Lånad bild för att visa en liknande vy jag hade.

Tack för att jag är kvar

Publicerad 2011-03-22 14:26:00 i ghana 11',

Efter en natt, med klara bilder från mitt hemland som febrilt jagat mig i sömnen, sitter jag nu här igen. I min favoritfotölj med benen upphöjt och blickar ut. Jag tackar mig själv varje gång för att jag inte vaknat upp någonannanstans än här. Tack. Tiden är morgon och jag längtar till barnen i slummen.


Revolution

Publicerad 2011-03-21 03:44:52 i ghana 11',

23 februari
70-tals revolutionen

Ett barn uttryckte sig häromveckan med en mening,
liknande den som den där mannen gett mig under gårdagen.
”Take me to Germany, it makes me happy.”



Stumheten är påtaglig. Jag fick se en sak förut som även den var tråkig. Blicken drogs fort till en större man, då man kunde höra hur han pucklade på fyra små barn, som i sin tur, såg ut att springa för livet. Hand i hand. En tittade precis fram runt husknuten, från baksidan utav huset och fick nog lite mer mjölksyra i benen då han fått syn på mig. Barnet vände fort tillbaka och jag kunde ana en rädsla i dess ögon. Har så svårt för hur en del behandlas här, och det hade nog vem som helst hållt med om, om de bara fick se det som vi ser. Tyvärr är det svårt att tycka, saker måste göras. Tror 70-tals revolutionen behöver komma hit först. Lite hippie-tid. Att någon, förr eller senare, tar tag i det och ändrar mönster för hur livet ska vara. Än så länge lever människorna här 100 år bakom oss. Det är dags att någon snart säger ”Nej, jag vill inte leva så här längre.” Frågan är bara när. För det går faktiskt. Om man bara vill.



Tillsammans

Publicerad 2011-03-21 03:39:00 i ghana 11',

23 februari
Bröder



Tillit för människor, kultur som kultur, har aldrig varit särskilt hög förut, men jag har verkligen ett stort hjärta för de här människorna. Det är Douglas Co, det är bra människor. Mina bröder från andra mödrar. Människor som jag kommer ta med mig hem och resten utav resan när vi inte är i närheten utav dem längre.

Maschetas

Publicerad 2011-03-21 03:38:00 i ghana 11',

21 februari
Innan jag glömmer!



Smidigt och smart som jag inte får glömma inför varma dagar i Sverige.
Kort och gott, hälla vatten i plast/fryspåsar och ha med i frysbox. Mycket mer får plats. Samma gäller för kaffet, eftersom det också håller värmen mycket längre! Kalla mig skadad, eller gör er en tjänst och gör det samma. Nu är det dags, nu är det vi som styr kosan mot down town och för att inhandla våra gigantiska knivar inför hårda dagar på bygget. I takt med trummorna på skolgården, bredvid kontoret, marscherar vi ut och mot mainroad.


Våran vän på bygget. Fast mest önskar vi nog att han hade en skola att gå till.


Tacka vet jag ytterst funktionella plastpåsar!

Harmoni

Publicerad 2011-03-21 03:37:00 i ghana 11',

19/2 - 11
Harmoni


En av alla bakgator i Tanoso.

Att få starta en dag som denna här i vårat nya land, har vi väntat länge på. Äntligen kom den till oss. Chansen att få sova ut och vandra längst den sandiga gången för att handla mat, i vår takt. Äta frukosten för att sedan vila med den. Skulle kunna sitta och ha frukost till kvällen som Linnéa så fint gav orden på det. Ljuva morgon. Så nu ligger en god äggmacka och en kall burk cola i min buk och frodas. Allt som allt 5 kr. Det är trots allt lördag.



Vi hade tur inatt som fick nycklar och sömn till och i ett annat rum här i Tanoso. Där vi befinner oss just nu. The boys room. Bara runt knuten till det andra huset som organisationen står för. Med en färg lika blå som i det rum våra väskor fyller i Adwanpong, flödar en yta med grus och sten upp ur det slitna plastgolvet. En gitarr utan strängar vilar längst väggen och här får vi spendera tid för oss själva. Samla ny fokus. Fläkten snurrar envist vidare och jag har krypit ner med bara ben på nedersta plan i en av våningssängarna. Systemkameran har ställts på On och nu ska fotografierna i den skådas efter en tid. Alltid lika givet. En annan sak som fortfarande känns långt men som även den är given. Mars månad? Hur hände det, då det bara är en vecka kvar? Tickar klockan och livet lika fort i norden? Man kanske ska sluta bli förvånad.


Kontraster i vårat hushåll.


Ett mål i april.




Man kanske ska sova på saken.

Take me to Europe, then I'll be happy

Publicerad 2011-03-21 01:31:00 i ghana 11',

22 februari
Stulna kontanter och svikna förtroenden



Omsvept i min sarong, runt husets ena knut, tar jag vara på vinden efter en dusch som fick mina sinnen att må lite bättre igen. Efter en himla bra gårdag, där allt flöt på och känslan av att känna sig mer hemma infann sig, skulle dock bara visa sig vara ett minne. Den slutade med att vi febrilt letade efter dem kontanter som vi växlat ut för drygt en vecka sedan. Pengar som vi låste in med dörren utifrån. Pengar som alltid är bra att ha på olika sätt. Men inget funnet. Anledningen till att vi också befinner oss hemma idag, för att på morgonkvisten, ännu en gång söka på nytt. Efter att ha gått igenom våra väskor 5 gånger i rad och flyttat ut allt från rummet, gav det oss, återigen, inget resultat. Vi gjorde sedan en ny upptäckt. Vårt fönster gick utan problem upp, bara genom att peta med pekfingret, så åkte det upp. Något som inte fanns vid när vi lämnade byn. Jag var ledsen men nu är jag mest arg. Det är klart att det svider, då uppenbarligen en del människor har en egen bild av hur man är och har det om man kommer utifrån. Lite mer rättvisa vore fint, jag är nämligen inte gjord på guld.




”Take me with you to Switzerland, make me happy.”
Sa nyss en man från byn, innan han vände om och gick mot stigen som tar honom till grannbyn Adwaman. Sorgligt.


"Your skin is so beautiful compare to mine, it's just black."

It's official

Publicerad 2011-03-21 00:35:00 i ghana 11',

20 februari
Officiella ting


Palmvinsgubben på bygget. Framtida byn.

Vet knappt hur jag ska börja.
Efter en mer eller mindre perfekt för och eftermiddag med ta saker i vår takt, samt planera för projektet, gick vi sedan raka vägen till Douglas och hans kontor. Herrn var inte där för stunden men rullade snart in med hans bil på gården. Vi hade en del punkter vi ville föra fram och bolla idéer kring. Allt som allt slutade det med ett långt givande möte, och kvällsmyggorna var snart ikapp oss igen. Det är nu officiellt att vi kommer bistå med att generera el till hela byn i framtiden. 8000 kr har nu givits och vi har räknat ut att det behövs sammanlagt 5500 kr till för att alla hus ska få ha ström i framtiden. Så är det, och det ska vi bannemig se till att ordna!


Rozie på kontoret
.

Sir Nkrumah!

En sak till. När vi sedan landat på svensk mark igen, kommer nog Douglas att titta förbi som småningom igen. Titta förbi oss och där vi bor. Visa honom runt och ta med honom på våra utställningar. Visade foton från Göteborg, skärgården, Halmstad och från vår trädgård hemma, och hela han stod tillslut och bara dansade. Killen har som mest rest runt i stockholmstrakten innan. 2011 blir allt mer spännande nu. Jag kan inte vänta.

Andra sidan luren

Publicerad 2011-03-21 00:01:00 i ghana 11',

Fredag 18/2
De två samtalen

Tror nästan jag dunstade bort direkt efter att ha tagit min profylax igår. Att jag ändå inte låg och grubblade, över den roliga nyhet som vi så fint fått ta del av under gårdagen på bygget? En nyhet som vi, under all utmattning, fick höra att vi skulle behöva stiga upp 5.00 hädanefter varje morgon, för att tvunget borsta ut vår smuts ur rummet. Vem gör det när inte solen ens gått upp? Kulturkrocken. Igen. ”In Ghana, we don’t sleep.” ”Really?”

Efter att ha upprepat orden ”Don’t be lazy, don’t be lazy!” åtskilliga gånger för oss själva under gårdagen, och kämpat på bygget, tog vi idag beslutet i att hoppa på en tro-tro från Adwanmam till Tanoso. Så, här sitter vi nu, med en veckas mellanrum och försöker uppdatera oss på the whole wide web. ”Straight from Adwanpong till Tanoso” som jag lät buffra fram på Oyes gruppsida. Underbart. Nana Yaw steg nyss innanför dörren till kontoret och vilket gjorde att jag spände på smilbanden lite extra. Han gav oss nämligen beröm för gårdagens presentation på bygget och det kändes såklart, verkligen, verkligen bra. Mäktigt att höra från en man som själv kämpat däruppe på de gröna slätterna. En man som varit med från första början. En man av alla guldklimpar som är grund och botten till denna framtida by. Mäktigt var ordet.



Farsgubben i ett mindre folktomt Kastrup.

Varav titeln. Mitt första samtal med mamma och pappa, infann sig påväg hit idag. Mamma ringde när vi befann oss, vandrandes i djungeln mellan småbyarna. Mot all förmodan fanns där täckning. Ett härligt skrik uppkom i luren då hon insett att jag faktiskt svarat, andra sidan kontinenten. Att ringa från Sverige till oss har visat sig vara dyrt. 22 kr/min. Därför ett kort samtal. ”Åååååh, heeeej gumman!” Orden blandades. Ivrighet. ”Är allt bra? Älskar dig. Du dricker väl tillräckligt med vatten?” Hann i princip ge henne svar på att allt var bra, att jag älskade henne och att jag där och då räknade ut att vi faktiskt hällt i oss 3-4 liter för var dag här hittills. Sen las det på och ett milt brus intog luren. Jag tror och hoppas hon kände lättnad efteråt. Att det var skönt för henne att höra min röst lika mycket som det var att höra hennes.



Ett första och sista foto med ny kortläsare på mor
innan jag gick genom kontrollen.

Pappa ringde när vi satt, skumpandes fram i tro-tron. Lika förvånad blev han när jag lyckats svara. Även där, gav jag en försäkran om att allt var okej och att jag mår bra. Vi mår bra. Farsgubben hade just kommit hem, efter att ha spatserat på gatorna i de större orterna hemma i Småland. Nyfriserad och nöjd var han redo för fredagen. Perfekt inför helgen. Samtalet här blev också här, kort, men jag hoppas ändå han kunde höra och tyda en liten del utav det jag hade att berätta. Innan vi bröt hann han snabbt tilläga att det kommit mer snö till Sverige. Där slog det mig på nytt, att jag är rätt glad över att få vara här. Kylan är som bortblåst från tanken och verkligheten här. Inom ett ögonblick var det som om en jämn ton med brus intog luren igen. Glömde berätta att han är bäst, men det vet du om. 2 timmar tog det för oss att komma hit idag, och en hög femma efter att ha klarat med alla byten.



Fredag. Ägnar en tanke till alla dem som tar beslutet för en kall utgång i hemtrakterna. Shayia ska ut i Göteborg, Silversystrar spelar på Jazzhuset. Bad henne hälsa. Stirrandes in i en stor karta över Ghana drömmer jag mig bort en stund och önskar ni alla kunde se det som jag ser nu.

Försvunnet och hittat

Publicerad 2011-03-19 21:13:00 i ghana 11',

En måndag i mars
Who will comfort me


Jag har en underlig känsla inombords och jag tycker inte att den platsar där.
Det går upp för mig, att jag nu, måste släppa taget för stunden. Om något jag inte
har. Vi vandrar alla på samma yta, men klockslagen slår inte i rättan tid. Vår tidvisare står inte på samma punkt och därför måste jag vänta ett slag, släppa taget för att sedan springa ikapp mig själv. Det är vad det är och det känner jag nu, klockorna synkar inte.

Under solen

Publicerad 2011-03-18 21:18:35 i ghana 11',

Just precis nu



I mitt fortsatta försök i att summera de senaste 30 dagarna, vänder jag på det istället för stunden och skriver några rader om vad som är precis just nu. Det är faktiskt mer eller mindre en obeskrivlig känsla jag bär inombords. På bara en timme har jag fått uppleva tankar och känslor som jag aldrig riktigt varit nära förut. Efter ett första möte med barnen på hemmet, finns där redan en liten pojke, som på ett oundvikligt sätt talade till mig med hans stora nyfikna ögon. I vimlet utav alla upprymda barn stod han och trängde igenom hela min själ med bara hans blick. Han fick min värld att stå still och där förblev jag fast, i något jag aldrig känt förut, men vilket jag tror, kan ha varit moderskänslor. I en halvtimme väntade han lugnt på att jag skulle blåsa upp hans gröna ballong. Han fick den tillslut och stod kvar stilla med sina ögon in i mina. Jag nickade och sedan sprang han ivrigt iväg med sin mintgröna ballong runt knuten. En saknad uppkom ganska fort efter att han försvunnit. Kom tillbaka till mig. Och det gjorde han. Lika nyfiken som jag var på honom, så var han det nog på mig med. Jag är glad att vi ska spendera helgen här. För det finns något som jag inte riktigt kommer kunna släppa ännu.



Barnhemmet är belagd i ett industriområde av bilverkstäder. Ett barnhem, där vi, i en utav två medelstora rum delade ut kläder och leksaker förut, och som även barnen delar sin sömn i. Mitt i slummen, under och bakom de slitna träplanken, får de växa upp, med sin nya stora familj. Alla med en bakgrund som nog ingen kan riktigt föreställa sig. Med eller utan föräldrar är dem här, för att någon gick bort eller för att någon inte ville ha dem. Undrar vad som skulle göra mest ont? Om livet förblev så för en annan. Vid sidan om de gåvor vi delade ut köpte vi också med oss 50 kg ris till barnen för 400 kr.



Här sitter jag nu, med knäna upphöjt i en gammal nersjunken fotölj och låter blicken vandra långt. Jag har en vy som sträcker sig över slummen uppifrån balkongen där vi nu ska bo över helgen. Jag vet att det kanske låter konstigt, men i ärlighetens namn så är det kärlek vid första ögonkastet. Jag skulle verkligen kunna bo här i fortsättningen. En sak jag vet, är att om jag kommer tillbaka hit till dessa trakter igen, så är det hit vägen kommer föra mig.



Att återigen få sitta här uppe och blicka ut under den röda solen i fjärran, det är mer än vad känslan går att beskriva. Här på denna röda balkong, med vackert gröna, slingrade växter längst räcket, skulle jag kunna sitta en lång tid. Och där, längst upp med stigen, där under det stora trädet, mellan två träplank, in till den andra världen, väntar våra barn. Under samma sol.


I fjärran skymtar vi den största arenan som finns i Kumasi. Stadium, som också stadsdelen har blivit kallat. Just precis här.

Halvvägs över iris

Publicerad 2011-03-06 12:46:00 i ghana 11',

5 mars 2011
En lördag med längtan i vinden

Med en skitig handduk, liggandes på en smal kant av sprucket stengolv. Med vilande ben i kors ska nu himmelen, som plötsligt var blå, omedvetet ändrat skepnad. Dag hade vandrat till kväll utan att jag ens hann blinka. Solen vilade nu i ett med en mittenlinje. Den får mina ögonlock att ro halvvägs över iris, med skymt av skinande, luddiga fransar utanpå. Mitt skinn går till en mörkare nyans och den ljusa hårbotten har börjat ta vid. Den stund som nyss kändes som dag är nu ljumma fläktar som dansar sig in och är ett med vinden. Försöker minnas känslan av en kyss.


Stulen bild. Där kommer vi gå långt och benen bära när tiden är inne.

Den stora solen, likt en gigantisk mandarin slår tillbaka och blänker längst med det spruckna stengolvet, upp på mina smutsiga ben. 24 dagar fullbordade och 7 cigaretter senare.

Tänkte hoppa lite i min (o)ordning och berätta lite om mina upplevelser från i söndagen och framåt. Hoppas det inte gör något.

Where are you going

Publicerad 2011-03-04 20:47:00 i ghana 11',

De flesta fotografierna i detta inlägg är tagna i efterhand
utifrån det datum jag fattade pennan och skrev,
så jag inte vilseleder er helt.


Torsdag 17/2
“Where are you going?”

Som titeln beskriver.
Man kan säga att vi har ett ytterst litet andrum just nu. Vårat nya hem gör att väggarna trängs inpå oss. Hoppas dörren låses upp snart. Hoppas den öppnas och ger oss luft. Begav oss bort mot smultronstället. Där fick vi till sist hålla till för oss själva, för en stund. Skriva, fota, reflektera.
Andas.


Mama.

Tillbaka till dagen och arbetet vi utförde. Den spenderades på bygget utav den framtida byn. Mellan 8.00 – 15.00 plöjde vi runt under ekvatorns heta sol och rensade marken från träpinnar. 6 stora brasor fick vi ihop och 3 liter vatten, var, lyckades vi fylla våra kroppar med. Utan problem. Det är uppenbarligen inte vanligt att kvinnor är till för att arbeta med saker såsom hantverk och bygge här. Utan vi är mest till för att stanna hemma. Laga mat, städa och tvätta.

Så vi fick mycket beröm efter dagens presentationer, fast vi själva ansåg att vi knappast utfört något vidare arbete jämfört med våra härdade män, även om det förvisso var hårt vissa stunder. Ser framemot att få komma tillbaka dit igen och göra det som känns, nytta. Visst syns det också att man ställts inför en stark sol, även om himmelen varit full av dis. Jag är nämligen rikligt röd idag.


Barnen i vårt fönster.

Äntligen har vi andrum. Sittandes i ett kalt klassrum, med Daniel Lemma spelandes på datorn. Här sitter vi nu och skriver. I vår egna lilla bubbla. En kvart senare. Avbrutna för middag. Undrar om portionen är delad?
Fofo för tredje dagen i rad och jag har redan vant mig.

Nu har mörkret utanför fallit. Vår blå neonlampa inne på rummet tar därför kraft. Hoppas inte krypen hittar hit direkt bara. Linnéa skriver envist ner sina tankar och reflektioner på datorn, medan jag hänger i vår röda fotölj med detta block som jag fick utav mor min. Jesus hänger på väggen. The Savior of Mankind, och ser ner på oss. Men det är vad det är. Undrar hur morgonen blir. Funderar på att låna Linnéas öronproppar. Jag brukar oftast sova tungt och har aldrig förr haft problem eller irriterat mig för småljud.



Men när tuppen börjar gal redan 4.00 på morgonen, när barn ger ifrån sig ett rejäla gråt i halsen 5.00, som sedan håller i tills det ljusnat ordentligt, samtidigt som en Tv/radio står på repeat, 24/7, med grovt talande röster är det plötsligt inte lika löjligt längre. Det handlar verkligen om att härda ut. Djungeln Adwanpongs New York skulle man kunna kalla det. Inte en stillastående sekund.

Visionerna stämde inte riktigt längre. Så är verkligheten här.
Men, det som inte dödar, härdar.

Children house school

Publicerad 2011-03-04 20:38:00 i ghana 11',

Onsdagen 16/2
Children House School
Skrivet utanför byggnaden


Iz och Linnéa, sittin’ under a tree.
Första dagen på en del utav projektet. Skolan. Sittandes i skuggan under ett stort trä, men många frågor i fickan. Framför oss har vi två pallar med en vit, fint mönstrad spetsduk på. Med ett fat ovan och handduk liggandes vid sidan om. ”Hand freshbottle for general cleaning”. Frågan var bara, varför? Nu kom två elever precis fram och ställde en stor blå låda på en av pallarna. Både jag och Linnéa reflekterar nog över detta i samma stund som vi skriver. Blir nog att vi öppnar den av nyfikenhet om en stund.


Children House School.

Byggnaden som vi har framför oss, är målad med limegrön färg från botten, som sedan nätt och jämnt övergår till en gul nyans. Barnen har uniformer i samma färger. Från lokalerna hör man sång och liv, såhär på morgonkvisten. Det kanske är såhär dagarna inleds. Att få släppa loss och värma upp ordentligt. Fröken, madame, som vi delade taxi hit med strossar runt på skolgården i en vacker blommig klänning. Klockan är snart dryga 9.00 och solen har redan lyckats värma upp jorden under oss ordentligt.

Skolan ser ut att ha 4 olika klassrum. Undrar hur dem delar upp åldrarna. Alla barn som går här är mellan 2 till 15 år gamla. Tempot här under trädet är lugnt och ögonen sträcker sig långt. På gården jämte sitter en man uppe på taket och försöker hamra ihop ett skydd. Och nu helt plötsligt, kom två mopeder körandes förbi. Det måste nog varit tysken som körde den första. Tror han hette Kim. Vi fårse, kommer nog träffas inom kort. En liten uppdatering i lugnet. Inget vet något, i alla fall inte vi.


Vattenförsäljare med klarblåa ögon.

Tre minuter senare.
Sitter just nu och har blivit serverade den godaste rätten här hittills. Pasta med ägg, grönsaker, rödlök. Vilken grym överraskning. Underbart gott och uppskattat.

Några timmar senare.
Har nu fått lite rörelse i benen. Madame, rektorn visade oss precis runt skolan och la fram flera intressanta detaljer kring bygget utav den. Med en stark sol i ögonen lyckades jag ändå fånga rundturen på film, 30 minuter. Steg också innanför dörren till kontoret för skolan och överlämnade block samt pennor från Linnéas tunga ryggsäck. Madame var tagen. ”God BlessYou” sades ett antal gånger innan vi var utanför på gården igen. Försökte förklara för henne att det är det minsta vi kan göra. Vi har nu en liten tjej som suttit här bredvid oss hela dagen, under trädet. Hon säger inget, men ögonen talar till oss. Med en len hud likt choklad och ett hår format till små dreads är hon här och gör Linnéa till hennes egna. Nu har hon även börjat med att frisera Linnéas lockar till flätor. Ser hur Fröken K försöker bita ihop och ytterst odiggar läget kring hur håröm hon är.

Imorgon startar det hårda igen. Bygget. Hoppas det ska gå fint med tanke på värmen och tyngden. Hoppas nacken sitter kvar där den ska. Tills dess, catch you on the flipside.

Flytten

Publicerad 2011-03-04 20:25:00 i ghana 11',

Tisdag 15/2 2011
Flytten ut till familjen och Adwanpong

9.00
Naken. En bred skål med klart vatten från brunnen. En grön mugg. Välarbetad tvål.
Lite ord för hur en dusch här ser ut. En vit handduk med lila blommor på, över hela kroppen. Välbehövda krämer för huden. Omsvept i en sarong. Lyxigare än såhär blir det inte.

Sträcka sig efter en vibrerande telefon, liggandes på en utav bäddarna. Det var Milli. Hon hade ordnat en taxi ut till vårt nya hem för 40 cedis (ca 200 kr). Givet för en två timmars tur, en resa. Med en tro-tro hade det förmodligen aldrig riktigt gått med våra väskor. Våran chaufför ut var minst sagt rolig. Efter halva resan passerat frågade karln snällt om han fick tända på och röka i bilen. Vi sa självklart ja och utan att vi riktigt visste skulle snart hela vrålåket fyllas med jazztobak och svängiga rattutslag. Ingen skada skedd, vi kom fram.


En utav flickorna från byn som ännu inte fått chansen att gå i skolan.

Nu var vi äntligen hemma igen. I vårat riktiga boende. Äntligen skulle vi kunna packa upp våra väskor och ställa upp våra saker på golven. Slippa låsa om bagaget varje sekund och kunna bygga på ett bo istället. Nu skulle vi också, för första gången på riktigt, ställa oss inför prövningen: Uppsättning av myggnät. Ni som kanske redan varit inne och sett på Youtube, klippet från Gatewick, vet då att vi testade detta moment där, och ja, det gick ju som det gick. Men, trots allt efter lite funderingar och kreativitet med snören så lyckades vi! Vår säng bestod då av två enskilda myggnät med hyfsat mycket plats i.

Kvällen kom och Papa hade förberett en rundvandring i byn. Allt för att vi skulle få en chans att hälsa på Adwanpongs invånare. Pressen var då som en ribba högre. Ett bra intryck vill man alltid kunna ge, men jag tror den pressen lägger sig efter ett tag då man fått talas vid med de flesta i byn. Med våra saronger gick vi, tätt bakom Papa och fick skaka hand alla. Om jag inte har tolkat det helt fel så verkade det som att varje människa vi mötte hade en anknytning till Papa på någotvis. Släkt som vän. Tillbaka igen, dags för middagen som stod uppdukat på ett avlångt bord, omsluten av en vit spetsduk för oss båda. Fofo! Jag hade relativt svårt för det i början, men vande mig ganska fort tillslut. Tyckte först konsistensen spökade i munnen, då maträtten är i form av en segbakdeg med sås.


Hennes närmaste vän, med samma öde.

Kort efter matupplevelsen gick vi in på rummet och beslutade att vi skulle ge gåvor till våran nya familj som tack för att dem välkomnat oss hit. Mama och Papa fick varsin kalender samt smycken för hennes avlånga öronsnibbar. Tror det gjorde lite av deras dagar framåt. Lilla Kevin och Pressure (barnbarnen) fick ett varsitt plagg. Linnéa tog även fram ett paket ballonger och började blåsa upp en del utav dem. Ryktet spred sig fort och snart skulle hela innegården vara fylld med lekande barn och färgglada luftklot under månens ljus. Där satt vi under bar himmel och kände hur det snart skulle vattnas i mina ögon. Som Papa sa ”Medaase” och ”I feel happy, very happy.” En av många intryck jag heller inte kommer att glömma.

Allt blev så tydligt för mig. Det känns i hjärtat.

Hjärta

Publicerad 2011-03-04 19:52:00 i ghana 11',

Måndag
Valentines Day

Alla hjärtans dag. Tanken för dagen var egentligen att vi skulle flyttat ut till vår by och nya familj, men det fick vänta. Milli tar fortfarande hårt på förlusten utav sin far, så krafterna för att räcka till på alla plan finns inte riktigt där för henne än. Stor förståelse, allt har sin tid. Ta all den tid du behöver.

Trots det kom vi i alla fall iväg till den djupaste smeten av alla i Kumasi. Vyn sträckte sig långt och jag utbrast nog ett och annat ”Wow!” under tiden vi satt trångt i tro-tron. Det jag fick se var Västafrikas största marknad. Garanterat.Enligt en annan skulle det ta cirka 2 månader för att kunna gå igenom hela marknaden och alla dess stånd. Stort.


Vår papa.

En bit bort från marknaden köpte Fröken K sin malaria medicin, för bara 40 svenska kronor. Och vad betalade jag? Jo, 800 :- för 4 månader. 20x så mycket. Tro mig, det kommer jag nog allt ha med mig och låtas ligga kvar i minnet till en annan gång. Forex Baerux var nästa ställe att besöka. Lösa dollar skulle växlas och bytas ut till den egna valutan, cedis.

Grannpojken i Adwanpong.

Millcent förde oss sedan vidare till ett Supermarket, där även några av internetcaféerna finns. Så nu vet vi vart vi ska styra kosan mot, om behovet utav kontakt från omgivningen skriker. Det blev en kort vistelse i smeten. Taxi hela vägen tillbaka till Tanoso. Lika bra. En tro-tro skulle nog bli svårt att få tag i första taget. Väl tillbaka från smeten envisades folk länge kring att alla skulle med ut, för att fira Alla hjärtans dag. De andra volontärerna förstod nog aldrig riktigt varför vi valde att stanna hemma denna kväll.Snea blickar och frågetecken. Eftersom vi klart och tydligt visste att morgondagen skulle innebära flytt så kändes vårt beslut som det enda rätta.Dessutom, vi är här för projektet. Vårat prio 1 i alla lägen. End of discussion.

Introduktionen

Publicerad 2011-03-04 19:51:00 i ghana 11',

Söndagen den 13
Introduktionen

Sömnen gnuggades ut ur ögonen och det yttre fick göra sig redo.
Halv 10 fick vi meddelandet att Millicent, en utav Douglas alla medarbetare på Loszughanas Association, skulle ha en introduktion med oss. Benen fick bära och till vår förvåning var det plötsligt vi som satt i skolbänken för första gången på länge. Millicent började med att lära oss betoningarna på Twi’s alfabetet. Det gick bra. Forsatte rätt snart med att översätta ord och meningar. Vi fick även ta del utav nyttiga tips samt svar på frågor kring transporter med tro-tros, sharing taxis, till och från destinationer med mera. Viktiga hållplatser antecknades.

Tanoso – Sofoline – Atunsu – Apotougya – Aduku – Adwanpong.


Överallt och ingenstans

Resterande dag och afton lyckades vi få tillgång och en chans till att uppdatera oss på nätet. Eftersom nätuppkopplingen är lika rolig som feber var tålamodet lite hårt till en början, men det känns i efterhand som vi ändå lyckades förmedla en hel del till folket hemmavid kring vad som sker för stunden och vad som eventuellt kommer. Bloggarna var inte lika tomma längre, printade foton från videokameran las ut och Oye’sYoutubekanal blev ett klipp rikare.

Solen skulle inom kort vandra till andra sidan jorden och vi begav oss snart hemåt till det gemensamma volontärhemmet. Vi fick natten här för oss själva. Gick igenom alla foton och klipp som vi redan då lyckats bygga på ett lager. Bara på få dygn har vi fått bra med dokumentation. Glädje.

Om

Min profilbild

the world is a book, and those who do not travel read only a page. ~ st. augustine

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela