Stay true to yourself

and you'll be hard to beat

Nicaragua / Leon

Publicerad 2013-02-18 22:02:00 i centralamerikat / NY,

10/2
 
Nu har vi varit här, i Leon, i två nätter. Såklart var det tungt att också behöva säga hejdå till Utila, men wow, vilken resa hit till Nica. Resan från Honduras till Nicaragua blev inte alls som planerat, men så mycket bättre. Tack vare två smått flummiga italienare och sättet att släppa taget för en annan. Vi som skulle stannat i San Pedro Sula över natten för att ta Ticabuses tidigt tidigt på morgonen därpå till Managua (Nicaragua) och vidare till Leon, trodde vi. Istället skulle vi hoppa på och pendla bland små bussar längst vägen ner och besöka olika ställen innan boarden över till Nica med två grabbar från Italy. Och så glad man ändå är för det. För i San Pedro Sula hade man nog börjat krypa på väggarna i vilket fall. (En stad som har bland det högsta antal mord per kvarter i världen). De här två speciella killarna från Italien som så hemskt gärna ville ha med oss, eller åtminstone försökte få oss att förstå att det finns annat på vägen än att stanna i San Pedro Sula. När det kommer till den punkten där man bara släpper taget, och tar sig dit känslan styr. Ett vinnande koncept.
 
Utila -> La Ceiba -> San Pedro Sula -> Siguapeque -> Comayagua -> Tegucigalpa -> Leon (Ponaloya)
 



 
Vi har stött på våra saknade australienare ännu en gång. Första gången vi sågs var på Caye Caulker i Belize, därefter långt inne i Guatemalas bergområden, Antigua och vid Lake Atitlan, San Pedro. Och nu är vi här, i Nicaragua, Leon, tillsammans återigen. De senaste två dygnen har vi bott på hostelet Big Foot Hostel, vilket verkligen kan klassas som ett backpackerhostel utifrån dess chillout atmosfär med hängmattor, musik, bbq's och liknande. Men det händer saker fort, hela tiden. Som nu, för ca 10 minuter sedan, när jag nyvaket gick förbi grabbarna som lugnt och stillsamt satt utanför vårt dorm och spelade shack; (Uppenbarligen beroendeframkallande) Ropade Kevin till och sa; "Iz, we're moving to the beach, today! Tell the other girls." 10 minuter innan utcheckning. Jag svarade lika fort och instämde på det hela. "Yeah, you know what, we're moving to the beach. Let's go!"
 
Så ja, vi ses på stranden helt enkelt.
Love.

Utila

Publicerad 2013-02-13 19:16:00 i centralamerikat / NY,

28/1/13
 
Honduras -> La Ceiba -> Utila.
Nu är vi här. Lite som kärlek vid första ögonkastet. Det är varmt och palmerna vajjar runt på ön. Vi bor på Mango Inn och hänger på UDC. Utila Divers Center. Imorgon börjar Open Water kursen för 4 dagar framåt. Vilket såklart är sjukt otippat, nervöst och allt däremellan. Men det ska bli roligt att få testa på, så får man se hur det går i efterhand. Vår instruktör är från New Zeeland och heter Rusty. Han har nu bott på Utila i 2 år. Vi kommer ta del av hans grupp nu de närmsta dagarna och dyka. Sitter i skrivandes stund utanför rummet på hostelet. Första hostelet vi bott på med pool och solen, ja, den bränner gott. Sedan vidare till UDC docken där man mer eller mindre får ta del av solnedgången varje kväll. Ses när vi ses!
 

 
29/1/13
Nervös nervös nervös.
 
30/1/13
Första dyket idag! Startade dagen 8.30 med teori och upprepning från gårdagens filmtittande. Fram till 11 tiden sen hade vi rast i drygt 2 timmar. Sedan var det dags; första dyket. Fick först lära oss hur man installerar utrustningen. Safety-check osv. Om tuben, alla kablar, regulatorn och hur den funkar. Repetition. Sen var det på med den smått krångliga våtdräkten, simfötterna och masken. Nerför den hala trappen vid docken och samling i vattnet. Vi är 6 stycken i gruppen. För första gången i hela mitt liv spenderade jag idag ca 35 minuter under vattenytan. Skräckblandad förtjusning.
 
(Blandat med fotografier från vår tid på Utila)


En dag har jag mer att fortsätta på i detta inlägg. Om saknade paret Niel & Jaclyn från Canada. Om vår middag. Om rädslan. Om dykandet, men det är inte nu.

På en buss någonstans i Honduras

Publicerad 2013-02-05 00:38:00 i centralamerikat / NY,

27/1/13
måste skriva. mitt block ligger i väskan intryckt någonstans på bussen under mig. som tur fann jag just en liten pappersbit, ihopknycklad i min ficka från antiguas gator. på en buss någonstans i honduras. känner inget. känner allt. men jag vet i överlag att det är en saknad som kryper runt inom mig. hur man träffar och knyter band med människor vid olika tillfällen i livet och hur ont det sedan gör när man väl kommer till punkten där man ska splittras. man tänker "tänk om". ovissheten. för när man kommer ses igen. om man kommer ses igen. igårkväll fylldes mina ögon för just av de anledningar. den största nackdelen bakom allt. det onda som kommer med resande fot. försöker se klart. försöker se minnen. vilka helt underbara minnen. en jäkligt vacker dag kanske våra vägar korsas igen, annars får jag tacka så mycket för allt. ler i takt med att jag sluter ögonen igen, för att förhoppningsvis spärra upp dem i la ceiba. ses på andra sidan.

Vecka 4.

Publicerad 2013-02-02 18:02:00 i centralamerikat / NY,

En liten återberättning.
 
27/1
Och vips! Så var man i, tada... Honduras och i La Ceiba för stunden. Efter en smått obekväm och lång resa på 15 timmar raka vägen från Antigua kom vi nu hit tillslut. Väl framme i Antigua igår blev det ingen vidare sömn, då hälften utav våra australienare som vi haft en reunion med i San Pedro, skulle styra sin sista kväll med gänget här, innan avfärd hemåt. Så ja, att man är trött och sliten fortfarande är väl bara förnamnet.
 
Just ja, San Pedro.
Ett ställe vi välfärdade till för 4 dagar sedan och ett ställe i sig måste jag verkligen tillägga. Nu vill jag inte skrämma iväg någon (speciellt inte dig mor) för att besöka denna plats eller väcka ett tvek för att komma hit, men jo, jag har då aldrig tidigare stött på eller hamnat på en plats med så mycket ganja och andra preparat i luften. Inget ovanligt alls att man kunde bli erbjuden kakor, glass eller kaffe med någon sorts knark till, till frukost. 'Some frozen hash fruit maybe? Or brownie? Anyone? Girls?' Doften av gräs skulle bli fullt naturligt tillslut längst hostelets korridorer och hela vägen in till duschen. Hippies strömmandes, dansandes, skrikandes med sin spirituella vibe förbi och mitt framför ögonen. Just detta folkslag fick mig att fundera lite. En teori vilket jag snappade upp genom en konversation med australienaren Luke under Austrailan Day. Jag hade tidigare, innan jag träffade Luke för första gången ifrågesatt och försökt höra med personalen på hostelet och mexikanaren nedanför i restaurangen kring detta folkslag och varför. Det visade sig att kollektivet hippies, speciellt såhär mycket, aldrig tidigare varit här och de var lika fundersamma som jag. Men Luke nämnde något som fick mig att tänka till. Då mayakalendern avslutades för inte alls så längesedan, och 2013 anses vara en ny början så är det tydligen därför de anländer hit för att fira. San Pedro var nämligen en plats som mayaindianer vallfärdade till för en lång tid tillbaka och firade utav diverse anledningar.

Låt oss köra en reverse. Så, veckan i korthet.
Onsdagen 23/1: Sa hejdå till Alen för första gången innan vi hoppade på mini-bussen mot Lake Atitlan. 4 timmar längst höga höjder och slingriga vägar i bergen samt en båttur från Panachjel över sjön var vi framme. Checkade in på Mr Mullet's. Hade reunion med grabbarna från Aussie på kvällen på Zolas hostel. Rolig kväll!

Torsdagen 24/1: Hoppade på ännu en båt nerifrån hamnen i San Pedro över till San Marcos. Mest mulet men vi tog oss ändå upp till naturreservatet och fick skåda vackra vyer från klipporna ut mot sjön. Open Mic senare under aftonen med tysken som stod på scenen och rappa bland annat.


Fredagen 25/1: Happy Australian Day!
Yes, denna dag skulle vi ta del av något alldeles nytt firande. Iallafall för min del. Vi begav oss som vanligt till Zolas hostel där Australian Day skulle hålla till. Det visade sig att det går ut på att man sänder en podcast, en radioshow där alla får vara med och rösta fram sin favoritlåt. Som Sveriges melodifestival/liknande kan man säga. Vi körde på och allt folk rörde sig mellan olika ställen till sena morgonen. Vi fick också ta del av en mycket underlig och smått creepy efterfest vilket var ganska så privat. Betongdörr, igentäppta fönster. Spirituellt och psykedeliskt är verkligen orden. Så, den historien kommer säkerligen upp vid ett annat tillfälle än här kan jag lova. Men i överlag ett grymt roligt avslut på våra dagar i speciella San Pedro.
 
Lördagen 26/1:
Vi vinkade hejdå till San Pedro och hoppade på båten samt bussen tillbaka till Antigua för att möta upp grabbarna återigen. Denna kväll skulle därmed bli den sista för Andrew och Lucky då deras flyg snart skulle gå hem mot Australien i dagarna. Om vi sov däremellan? Innan bussen skulle gå 03.30 från Antigua upp till Honduras på söndagen? Jag tror redan ni vet mitt svar. Vi dansade som om det inte fanns någon morgondag och ja, det blev ett känsligt avslut för oss. Jag ville stanna tiden.

Min vecka 4 helt enkelt. Fler fotografier kommer publiceras i detta inlägg med tiden.
Dags att gå vidare nu. Loads of love.

Om

Min profilbild

the world is a book, and those who do not travel read only a page. ~ st. augustine

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela