Stay true to yourself

and you'll be hard to beat

Idag höjer jag långfingret mot hela världen

Publicerad 2011-04-21 17:56:51 i ghana 11',

2 april
Rehabiliteringscentret




Den första april åkte vi till ett projekt som skulle få mig att skrika ut till hela förbannade världen. Hur snäll den är och att människan förmodligen är världens smartaste varelse. I detta fall? Knappast. Besöket på rehabcentret var minst sagt intressant, rörande, inspirerande samtidigt som det gjorde mig ledsen och ordet frustration fick plötsligt en helt ny innebörd.






Att Ghana inte är särskilt handikappanpassat visste jag redan innan jag åkte, men med den färska vetskapen som snart skulle få vila i min ficka, gör mig rasande. Att de människor som utifrån en diagnos de själva inte kan rå för, får sitta där i ett hörn, bakom låsta dörrar pga okunskap. Error. Systemfel. Om man är psykiskt sjuk eller fysiskt handikappad, får man knappt ingen hjälp här. Jag läser om meningen jag skrev nyss, om och om igen. Vill inte se, vill inte tro, men vi kan inte undvika sanningen i Modestos ögon. Mannen över rehabcentret. De lever på människorna runtomkring dem. De lever på donationer. Ingen vill finnas där för att ge dem bidrag. Okunskap, återigen. Mannen får mer eller mindre gå runt och tigga utanför centret för att de alla ska få mat i sina magar.



Hela livet har man ständigt fått höra sanningens hårda ord, såväl bakom stängda dörrar som på gatorna. Det finns en av två kategorier och den lyder ”Bry dig inte om han, hon, det för den är ingenting, bara mad.”

Jag skriker inombords.
Tre par plaststolar under ett gigantiskt träd. Modesto, Linnéa och jag med filmkameran i mitt knä. Bandet lät sig reca i 45 minuter och han svek oss då inte med att besvara våra frågor. Han visade oss sedan runt och vi fick såklart chansen att plåta omgivningen.































Skam för världen.
Skam och dra helvete över dem som påstår att ordet värdelös bör passas som efternamn på dessa människor.
Vidriga okunskap.
Jag skäms.

God bless you

Publicerad 2011-04-19 20:45:16 i ghana 11',

29 mars
En tisdag

Linnéa bytte plats med mig och det var tyvärr hennes tur att bli sängliggande. Vi hade ivrigt väntat på att få ge de små liven den sömn som de förtjänar, men det fick vänta.




Vandrade på kvällen till barnhemmet genom de tysta, mörka bilverkstäderna, med Marys korg i mina händer. För 2 cedi köpte jag med mig 40 st kolor till barnen. Som om det vore julafton sken de upp och tog emot mig med öppna armar. Blev kvar där en lång stund och kramade om Mary innan hon gick ut i mörkret och vidare mot sjukhuset. Malarian i hennes kropp spökar nu för stunden och det var dags för ännu ett besök. Jag tog snart följe hem med en av mödrarna som också håller till på barnhemmet dagligen, förutom när hon är ute och livnär sig på gatuförsäljning. Innan jag steg innanför porten till vårat hem tog hon mig i handen och såg mig djupt in i ögonen. God bless you Afia Isabell.

Nedanför trädtopparna

Publicerad 2011-04-19 20:36:47 i ghana 11',

27 mars
Söndagslivet



Veckan gick fort trots inget blev som planerat. Tråkigt nog var min kropp trött och huvudet tungt för några dygn. Bra att man inte bara nonchalerar och istället blir sängliggande. Torsdagsnatten blev förjävlig trots att jag ändå legat i samma position hela dagen utan någon större sjukdom. Här ska man inte leka med det. Jag tänker inte hamna där fröken K hamnade för några veckor sedan.

Det är kväll och solen går fort ner när den är som vackrast. Den tävlar med mig och mitt objektiv lika mycket varje gång, men jag lyckas ändå fånga den och dess glans som den förtjänar. Nu är den nedanför trädtopparna och fåglarna flyger högt över strålkastarna. Imorgon är det vi som åker, tar ut sedlar från insamlingen på banken, och går raka vägen till madrasserna som skall inhandlas till våra barn. Längtar redan. Jag är så tacksam, för det här är helt och hållet er förtjänst våra vänner. Tack är det minsta jag kan ge er, men tack tack och åter tack.

Av de mörkaste hörn fanns ett ljus

Publicerad 2011-04-19 19:43:54 i ghana 11',

20 mars
Slutet av helgen

Visst är det märkligt. När man verkligen ställt sig in på det som vi trodde skulle förbli det värsta på hela vår resa, visade sig vara helt tvärtom och till och med, helt underbart. De små liven. Deras glädje. Av äkta sort. Det är skillnad på att vara glad för det man har och att vara glad för det man har. Vad jag trodde var långt från möjligt, gjorde istället att jag lyckades komma och gå därifrån med sol och ett större hopp. Jag vet att jag kan leda dem in till en lite bättre värld med små medel och jag tänker göra det.

Låter bilderna tala för sig själva en stund.













Vi är fattiga för stunden. Jag hoppas på att vi så småningom, ska kunna ta oss till Tanoso och tillbaka hem. Det blir ännu en färd genom denna oändliga stad med gator som labyrinter. Sitter nu med en kopp kallt kaffe i min hand och har Isaac mittemot mig. Han har spenderat sin förmiddag på kyrkan och bär därför sin kaftan.




Isaac Afriyae
Född 1996
Uppvuxen i Boston
Kom hit för 3 år sedan för att studera Twi
Hans mormor äger huset vi nu bor i
Glömde alla hans uppskrivna kontakter från USA i ett hotellrum i Accra på hitvägen
Sinne för foto/film då han fick klämma på våran utrustning



Skrivet under förgående natt
I takt med att vi lyckats få mat i oss, drog snart en svart moln in över Kumasi. Barnen sprang runt medan molnen dansade på himmelen. Ant Mary gick med raska steg fram och tillbaka från huset med tvätt som hängt ute på tork under dagen. Jag drog ner några plagg från det slitna staketet och samlade in kastrullerna från deras kök ute på gården. I takt med att allt bars in blev också området folktomt.





Där tog jag mina steg ut i fallande droppar. Där stod jag och lät mina armar sakta sträckas ut medan mina ögon fick vila tillbaka en stund.



Begav mig in till andra lilla huset där alla satt och delade på en måltid. En utav de minsta skulle snart ramla bakåt där han satt, då han snart somnade. Jag tog upp honom i min famn och där somnade han på stört mot mitt bröst medan jag skumpade runt på den lilla pojken. Mitt skumpande förde mig snart till en utav de slitna, gamla, ihåliga madrasser jag sett och som de äger. Där la jag honom ner. Det stora huvudet med den lilla kroppen. Efter en fin dag på barnhemmet kom snart mörkret och dess dunder. Blixtrarna här gör mig alltid lika paff. De är maffiga och ryser lika mycket varje gång.


Kan jag bara inte få leva här?
This is the thing.
This is the spot. Of life.
Det här är det.
Det här är platsen.










Som bandet Augustana skrev låten Found my place. Det här kan vara ett utav dem. Livet har bara börjat. Där vi nu vilar våra fötter samplar kiddoosen Jedi Mind Tricks med Jurassic 5 på datorn. Lite som en fröjd för både öga och själ.


Georgina

Publicerad 2011-04-16 11:08:00 i ghana 11',



Den finns en flicka. En flicka så glad och fin. Vid vårat första möte somnade hon tungt i mitt knä. Jag satt länge och begrundade denna vackra skapelse. Undrade vilka drömmar som svinnade innanför hennes mörka ögon. Och jag har ofta gråten i halsen, precis som nu. Jag har så svårt att se mig själv lyfta härifrån och iväg från henne, från alla, från allt.



Men när jag väl kommer till banan igen, så slår det mig. Jag vet en sak. Jag vill vara hennes fadder. Jag vill vara fadder för Georgina. Samtidigt som jag vill att alla ni gör detsamma för våra barn här på Perfect Peace. För vet ni vad, det är alldeles för enkelt.

Barnhemmet lever nu endast på donationer. De lever kort och gott för vad vi ger och kan ge dem. Ant Mary, barnen, alla på PP. Det är så lite som krävs för att göra en dag fulländad här. Vartenda litet öre räknas och jag vet att ni som läser här möjligheten till att lägga undan en slant eller två. Tanken är att man som fadder får välja ett barn som man vill supporta lite extra. Även här och när jag kommit hem igen kommer jag fungera som en länk mellan er människor som vill bidra och Ant Mary, hela barnhemmet. De slantar som kommer in till fadderbarnen går i första hand till hela barnhemmet. Anledningen, det skulle såklart kännas hårt att stå och se på när ett barn får massor och ett annat står utan. Lika för alla låter i mina öron som en bra regel. Mat, kläder och annat som behövs kan köpas in när det behövs och ett kontinuerligt pengarflöde kan stärka och hjälpa till att få barnhemmet och barnen på fötter.

Jag vill bara att mina underbara barn som otroligt nog inte fick chansen att börja om rätt från början, ska få leva ett bra och värdigt liv i framtiden, precis som de förtjänar.

Det är dags att vakna. Vakna och se, göra världen till liten bättre plats. För det är faktiskt sant, det är det där lilla som krävs. Det vet jag nu. Det är fan inte svårare än så, det gäller bara för alla att öppna ögonen. Nu.

En presentation kommer göras där ni kommer få se alla våra fina barn. Visa det som vi såg långt innan.
Var med och var fadder för våra barn. Jag sitter på information om hur ni kan gå tillväga så släng iväg ett mail till [email protected] eller ni som mot all förmodan hittar mig på FB vid namn Isabell (Iz) Eriksson.
Släktingar, vänner, du, där bakom skärmen. Förstå vad du kan göra. Det är det där lilla som räknas, som sätter guldkant på vardagen. Låt oss sluta prata och handla, på riktigt.



Kärlek.

Kumasis fattigaste barnhem

Publicerad 2011-04-13 20:14:00 i ghana 11',

17 mars
Torsdag

Det är kväll och idag beslutade vi för att göra något av väldigt stor innebörd. Nämligen att vi nu kommande helg ska spendera den på barnhem. Tyngden innanför mitt bröst är påtaglig, då det är ett av Kumasis fattigaste. Jag försöker ställa mig in i kommande situationer, skapa bilder, försöker sätta mig in i känslor av de mörkaste hörn. Jag kan inte göra annat än att försöka föreställa mig, även om tanken slår mig att jag nog knappt kommer kunna ta på det förrens jag står där. Mitt i det. För vare sig jag vill eller inte så kommer jag inte få reda på det förrän då. Det spelar ingen roll hur man än tänker, för det blir aldrig som man tror i vilket fall ändå. Vi ska köra denna helg fullt ut. Bo i samma otvättade kläder, leva på minimala slantar och sova på deras ytor. Leva livet utifrån deras perspektiv helt enkelt. Det är inte mer än rätt av oss. Jag vill vara ett med barnen.

This is oye.


Jag tror och hoppas på att mammas nyanlända paket från Sverige kommer bespara lite mer av krafterna inför det här. Kaffe. Tack. Vad mer kan man begära? Tack igen. Du är bäst. Paketet innehöll även nya spår av barnkläder som också en liten del skänktes till Millies faster och hennes lilla knodd samma dag. Mycket glädje under ett och samma tak.




Imorgon kommer jag låtas mig se genom andra ögon, det som är huvuddelen av vårt projekt. Vi ska fånga och ta med oss hem. Öppna våra och era ögon. Maten de får, kläderna de bär, där de får sin sömn, vi ska känna och vara på exakt samma nivå. Lika för alla. 100 % av tiden. För vi är alla barn under samma sol.

Projektresande

Publicerad 2011-04-13 19:23:22 i ghana 11',

16 mars
Två projekt avklarade

Vi är i mitten på mars och det känns så klart återigen långt från verkligt. Mer och mer försöker jag intala och lära mig att bli bättre på att leva i nuet, eftersom tiden uppenbarligen går väldigt fort här, och eftersom jag dag för dag nu saknar Sverige allt mindre. Inga vänner och päron får ta det som något personligt, det är bara som det är. Tror ni hade förstått det om ni hade kunnat se det jag ser nu. Dagen är onsdag vilket innebär att vi klarat av två projekt i veckan. Dokumentation har styrts upp på Great Achievers och på Sankt Joseph Worker School i Neherbi. Vi har fått riktigt fina foton på människorna och omgivningen samt värdefulla svar på våra intervjuer som vi haft. I afton ska vi börja skissa på en mall för en del av projektet.
















Jag har säkert yttrat mig om detta för femtioelfte gången redan. Att bo och leva här, det är frihet. Jag och Linnéa lät våra fötter vandra längst upp för den sandiga gången förut med en varsin färgglad bunke i våra händer. Efter att ha tagit 4 rundor fram och tillbaka till brunnen med vatten på våra huvuden, hade vi tillslut lyckats fylla en hel tunna med 10 liter. Dessa bunkrar är nu fyllda med väldoftande vatten från lite tvättmedel och tvål som jag gnuggat våra plagg rejält med. Alla våra svarta tyger ligger nu och drar till sig medlet medan de andra färgrika hänger på linor i olika höjder utanför vår dörr. Vår bakgård är mer likt ett gigantiskt, ogenomträngligt moln idag. Vi har levt pyromanlivet och därmed tagit fyr på skräp som skapat sig ett bo i huset, såväl som på dasset.







Någon timme senare

Flugorna har nu låtit sig drunkna i det bruna tvättvattnet som blivit kvar av kläderna. Vi måste ha varit skitiga? Nä?

Nu och här

Publicerad 2011-04-13 02:45:00 i ghana 11',

I min egna nattsudd.
Då och där, här och nu.




Det här är platsen och den får imorgon finbesök. Längtar!

En fin sömn för alla

Publicerad 2011-04-12 23:06:55 i ghana 11',

31/3
Ett datum vi sent ska glömma



Kom upp i vettig tid och fick reda på att paketen från våra kära mödrar hade anlänt. Äntligen! Vi hade under gårdagen bestämt oss för att möta upp Douglas för att göra det vi väntat länge på. Ge barnen de madrasser och den sömn som de förtjänar. En gång för alla.




Efter en stillsam frukost vinkade vi snart in en taxi på gatan nedanför våran altan. 4 cedis senare var vi utanför Bayclars Bank bland ett vimmel av folk under den heta solen. Mycket pengar skulle tas ut och vi fick visa upp våra pass för att kunna legitimera oss. Sedlarna fick äran att delas upp, rullas ihop och förvaras på en mängd olika platser i våra utrymmen. Sedan började vi våran vandring. Ner för gatan, in i ett annat kvarter, i ett annan vimmel, över tågrälser, över en grön äng, även kallat Submarket, och sedan var vi framme. Vid en brant backe stod vi, fylld med madrasser på dess högra kant. Välbehövda och fina kuddar hade vi också skymtat på bilhuvarna. Det var ingen tvekan. De skulle vi ha och 20 st fick det bli. Efter en bra deal så hade allt snart lastats in närmaste bil. Linnéa där fram och jag där bak bland nerfällda säten och ett stort gäng kuddar. Vi var påväg. Glad och förväntansfull kring barnen och vad deras reaktioner skulle komma att bli.










Jag gör verkligen det här.

Framme. Madrasserna togs ner och vi fyllde våra famnar. Med bestämda steg marscherade vi genom bilverkstäderna och in genom staketet till barnhemmet. Hysteri uppstod vid våran entré. Barnen dansade, hoppade, skrek av ren lycka. Och vet du vad? Det är ni från hemmaplan som gjort det här möjligt. Det var ni som orsakade denna glädje och för det ska ni ha miljoner tusen tack. Nu kör vi vidare.

Sky is the limit

Publicerad 2011-04-09 21:30:58 i ghana 11',

För bara en stund sedan. Tiden stannade för ett ögonblick. Moderjord kallade stormen till sig och himmelen färgade omgivningen röd av envishet. Jag har inga mer ord än det här, bara en känsla så oändlig.





Att försöka läsa mellan rader

Publicerad 2011-04-08 04:39:57 i ghana 11',

14 mars
Måndag med anteckningar
Första platsen besökt i vårat nya kapitel vad vi kallar – Projektresande.




Faktarutan
Great achievers school
2 lärare
Allmänt 7.00 - 15.00 går barnen om skolan här
De får ha sina väskor/ägodelar i salarna
Yngsta klass med elever 6 månader – 2 ½ år ca 40 st, väl lydiga
Inleder dagen med ensemble (visor, sång, ramsor, stimulans) och frukost
Drar lättare uppmärksamheten till lärare och lärandet
Läraren står visar objekt och sjunger samtidigt
”What is this?”
”It’s a chair!”
Salen innehåller spjällsängar, madrasser
Föräldrarna för dessa barn befinner sig oftast inte i samma stad under deras skolgång
eftersom att de jobbar och skall kunna försörja familjen på bästa möjliga sätt.
Avlastning för föräldrar. Oftast studerande eller har yrke som sköterskor.





Nu är det åter kväll och jag bär en känsla inombords som jag inte tycker platsar där. Att då få fatta pennan och försöka formulera ord som stämmer överens med det kan ofta ha en märkvärdig effekt. Lättnad. Jag sätter en punkt för det, här, eftersom jag inte vill göra min sida till något som inte har varit, är, än. Att vara kryptisk, är för mig något jag nu är högst medveten om att vara. Alla ord är ett eget pussel som leder till tusen andra.

Redan där och då sa du mig något, och jag ska ta reda på vad, tids nog.
I detta fall finns ingen glömska, det ligger djupt inom mig.

Ett besök med ett behov

Publicerad 2011-04-08 04:29:00 i ghana 11',

14 mars
I nattsudden



Lördagen och vägen in i det nya kapitlet förblev ett alldeles för fort avsked och ledsna hostföräldrar. Man slutar aldrig bli förvånad. Tanken var att vi skulle kommit upp med solen och unnat oss en lång, långsam frukost med familjen för att sedan packa det sista stilla och i vår takt. Men så dök bilen upp från ingenstans, redan tidigt på morgonen. Inte som planerat. I den minsta bilen skulle vi snart trängas bland rimlig packning och hastigt vinka av våran ghanafamilj. Jag såg sorgen i Mamas ögon men talade om för henne i farten att vi snart skulle ses igen.





Efter två timmar var vi tillbaka i vårat gamla, saknade och samtidigt nya hem.
Jag tog mitt förnuft till fånga och packade upp våra saker på våningssängen framför mig. Plagg för plagg. Böcker, batterier, hygienartiklar, verktyg. Våra liv som mer eller mindre aldrig riktigt fått chansen att bli uppackade förut. Där stod jag i min glädje över vad som kändes att vi hade mycket att välja på helt plötsligt. En liten madrass med saker fyllda till hälften av den och lyckan var total. Skrattar lite varje gång jag tänker på det nu i efterhand. Hur kommer det då att kännas att stiga innanför dörren hemma i Lidhult? Det vet jag inte förrens då. Men en sak har jag upptäckt och det är det där lilla, som faktiskt gör det.





Under tiden jag byggde upp ett tillfälligt hem hade min telefon låtit sig vara av. Blev ett sant nöje då jag sedan märkt att ett nytt meddelande vilade i inkorgen. Det var Linnéa från Strömstad. Hon hade nu skrivit några rader om att hon var i Kumasi. Fröken K ringde upp och försökte få henne förstå vart hon skulle styra kosan sin. Hon befann sig nämligen i den äkta smeten, Keitja. Där marknaden är som störst. Västafrikas största om man ska vara riktigt ärlig, och så även, en bit från oss. Samtalet därefter fick vi det bekräftat. Hon var påväg och i närheten. Väl framme vid Tanoso Station omfamnade jag henne med en kram och jag kan förstå hennes längtan om att få prata sitt egna språk, öga mot öga, med en av sina egna landsmän.

Senast hon fick göra detta var innan hon flög hit, den 1 februari. Vi är de första svenskarna hon mött sen dess. Och med den längtan i fickan, gjorde att hon färdades 5 timmar i en tro-tro hit, från norr om Accra. Hon var därför glad och pratade på. Berättade om en tjej som rest till norra Ghana för en tid. Till en plats där knappt ingen åskådat en Obroni* förut. Ensam. Ingen att dela meningar med. Även om britter slog upp läger här på 1400-talet och  gav landet engelskan som sitt modersmålsspråk, är det dock twi/ewe och ett 20-tal andra språk som dominerar. Alla vi möter på gatorna möter oss med orden från twi, och pratar gärna ibland på utan att vi kan förstå dem. Det har ibland hänt att vi svarar med att prata svenska, för att få dem att tänka till lite. Tillbaka till flickan. Hon åkte hem 2 veckor tidigare än vad som var planerat. Att leva i sin egna bubbla, mer eller mindre isolerad från omvärlden, blev allt för påtagligt. Jag förstår det, och är därför glad för att vi är vi och vi är två.





Linnéa stannade med oss över natten och medgav under söndagen att hon fått sin dos. Att äntligen ha fått uttrycka sig, med sitt egna språk och ord. Kramade denna gång om henne sagt hejdå. Det var dags att bege sig hemåt igen. Vi ses i sverige.

Finkdrivet

Publicerad 2011-04-08 02:50:16 i ghana 11',

11 mars
Ett nytt kapitel börjar då gro


Efter en dags frustande och kämpande med våra jätteknivar går det nu upp för mig, att det här är sista natten för oss i Adwanpong. Imorgon stiger vi upp med solen, packar det sista och blir ett med Tanoso. Fast nu på ett helt annat sätt, nämligen fullt ut.



Let me know if we get there, when we get there

Idag såg jag förändringen däruppe, i den framtida byn. Och det kändes så grymt att i det i baktanken, att vi faktiskt varit med och varit delaktiga i det. Plöjningen till skillnad från igår gör att man nu ser den röda jorden igen. En grund för nya hus. Även om djungeln är vacker så är den nu mindre i vägen för framtiden här. Och det tog vi tag i, med våra egna händer. Vi. Återigen, en känsla så mäktig.
Palmvinsmannen stod vid vår dörr förut. Han hade fått upp ögonen för mitt London Brown paket och ville såklart be om att få sig en nikotinpinne. Vi fick alla oss ett gott skratt när han råka tända den på fel håll. Det underbara gapskrattet, bestående av endast två framtänder. Han tackade och kallade mig ”Sistah” innan han vände på klacken och gick. Palmvinsmannen. En intressant man med den trogna fiskemössan som huvudbonad. Det är något med hans blick som berättar om en värld jag vill ta del utav mer. Jag gillar han.




På bygget idag anlände två män. Med sig hade de vackra dörrar av träd som äntligen skulle sättas upp på det ena huset. Förändringen, skillnaden, stor. Children House School vistades även dem på bygget under dagen för att hjälpa till under klassföreståndarnas bestämmelser. Plötsligt hade vi 60 stycken ungar runtomkring oss, en med varsin jättekniv i sin hand för att jobba med oss under den heta solen. Det tog inte lång tid innan chocken infann sig. En äldre flicka kom nämligen snart rusande med kutande rygg och stönade bedrövligt över vad som just skett. En maschete hade träffat fel och prickat in hennes pannben. Blodet rann rikligt från huvudet och sköljde in i den gapande munnen. Barnen samlades och klassföreståndarna tog sig en titt. De började så småningom rengöra hennes sår i form av vad naturen hade att erbjuda. Under tiden hennes tårar rann av förtvivlan stod männen tätt intill varandra och verkade konversera om något annat, oväsentligt, eftersom de alla i takt skrattade högt gång på gång. Häpnadsväckande. Min förvåning övergick till frustration. Återigen tar människor mer eller mindre lätt på saker här, och ofta är allt ont som sker, en gåva från Gud.







Men samtidigt i efterhand, så kanske man faktiskt ska vara glad för att människorna ser livet utifrån det sätt som de gör här. Att allt är en blessning. Då sjukdom och död är vardagsmat mer här än för någon annan. Det händer hela tiden nu. Man får vrida och vända utifrån olika perspektiv. Tid för reflektion återkommer och finns hela tiden. Runt omkring.

Imorgon är det vi som återigen flyttar. Ett nytt kapitel börjar.

Jag vaknar inte

Publicerad 2011-04-06 19:23:24 i ghana 11',

10 mars
Några timmar senare






Min position är som ett kryss i sängen och mina händer får klä i nya blåsor. Min hud återigen röd och kroppen fylld med välbehövd vätska. Idag fick vi utöva mascheteriet väl vill jag lova. Uppifrån blocken och ner, 20 meter, slog vi ner och rensade marken från växterna, från grunden, till högar. Pressen var hård under den heta solen. Utmattade fick vi ta en del stopp från arbetet för sitta i skuggan en stund. Sen körde vi vidare igen. Byggde på ett skapande. Ibland är det svårt att förknippa sig själv med dessa fotografier. Att det är jag på bilderna. Att jag gör det här. Men för varje gång jag nyper mig själv i armen så lyckas jag ändå inte vakna ur min dröm. Det är mäktigt.

Reportern Siri

Publicerad 2011-04-06 16:27:46 i ghana 11',

10 mars
Tillbaka i Adwanpong

Natten till tisdag hade vi plötsligt 2 nya gäster i det allmänna rummet. En kille vid namn Sebastian från Tyskland och en skön finsk tjej vid namn Siri. Efter att spenderat morgonen ihop och ätit en god frukost tillsammans skulle jag snart fått reda på att fröken var frilansade journalist. Inte konstigt med den flytande engelska som klingade gott i öronen. Hennes uppdrag var nu för några dagar att följa Sebastian och skriva om livet utifrån en volontärs perspektiv. Jag berättade sedan om projektet och det vi gör. Vi knöt kontakten hårdare och jag fick hennes visitkort.


Vi är nu tillbaka i byn sen gårdagen. Tillbaka för bygget. Klockan är nu sju på morgonkvisten och reportern själv kommer vara på plats inom någon timme för att se det vi sett.

Kort efter våra nya gäster anlänt på natten, stegade också två chockade damer in i huset. Anna och Deniz. I ren frustration hade de just blivit utsatta för ett beväpnat rån, i och utanför deras tro-tro på vägen hit. I ett mörkt ingenmansland mellan Takodari och Kumasi fick händelsen ske. Mitt i en lugn tur skulle snart transporten stå helt stilla, för att sedan ta fart i gung från sidorna och hårt bankande med grova röster. 10 beväpnade män hade med hesa halsar skrikit ut att tro-tron skulle tömmas, or else. Alla passagerare låg snart raklånga på marken med händerna över huvudet medan männen sökte igenom deras saker. Eld från skjutvapen hade tagit vid och hela situationen en stor röra. Är glad att tjejerna hade turen med sig då det kunde gått värre. Turen att männen inte förgripit sig på dem.

Note to myself
- Färdas speciellt inte under 22.00 – 3.00




Efter ett långt uppehåll från Adwanpong och all packning hade vi två saker som vi pussade på extra när vi kom fram. Våra kameror. Två färska kokosnötter och en upplåst dörr senare, begav vi oss ut som två tvättäkta geeks på direkten för att visa våran kärlek och uppskattning. Fagra foton på oss, omgivningen, livet klickades det ostört för. Nu hade jag snart fått en full dos och den satt fint.






















Vi springer vidare

Publicerad 2011-04-05 05:52:48 i ghana 11',

10 mars
En torsdag
Vi springer vidare



Dagarna springer verkligen iväg. Nu är det en månad sen vi kom hit, sen vi landade här. En månad sedan man stod under rinnande vatten och fick sina kläder tvättade av maskiner. För 30 dagar sen, låg jag vaken i ett tidigt hem, tog vara på sekunderna i min säng och sa hejdå till allt jag rörde vid, innan jag öppnade dörren och steg ut till nya världar. Där och då gick allt så fort. Innan jag ens visste ordet av. Min färd och landskapens sätt att ändra skepnad. Där och då gick allt så fort och jag hann nog inte riktigt fatta det förrens nu.

Kastrup – Gatewick – Tripoli – Accra – Ghana – This part right here











De här dagarna i veckan har jag verkligen fått uppleva en hundraprocentig känsla av total frihet. Jag har klättrat och mina ögon har sträckt sig som ut med ett torn. Jag ser och jag lever.

Måndagen var ett fall av ren perfektion. Liz, Linne, Hanna, Millie, jag och några kiddoos från Giftys kom och gick i hemmet. Linnéa och jag beslöt oss under aftonen för att mätta våra bukar genom att ta tag i saken med egna händer. Marknadsstånden ovanför grusstigen skulle snart ge oss precis det vi ville ha. Färska, färgglada grönsaker, spagetti, pepper och tonfisk fick följa med i våra kassar hem. Tillbaka lånade vi en kastrull utav grannen och Linnéa hade snart byggt upp ett kök samt eldstad med hjälp av stenar och pinnar. Där satt vi sedan på huk och viftade igång till en het kastrull under den röda kvällsolen på vår bakgård. Jag agerade Dj med hjälp av en utav våra slitna Sony E telefoner, som jag glömt innehöll spår av gamla godingar. Varje sekund var jag med. Tog in, tog ut.

Vi gör varandras dagar

Publicerad 2011-04-05 05:47:42 i ghana 11',

7 mars
Det gör min dag
Ni gör min dag


Godmorgon. Godmorgon Ghana. Godmorgon världen. Helgen har passerat och äntligen är allas ben på fötter efter förgående veckan. Jag är glad och tacksam för att den är över.



Jag är tillfreds med tillvaron då jag nu vilar mina ben utanför det allmänna volontärrummet i Tanoso. En ny tjej har kommit hit. Hanna heter hon och är för ovanlighetens skull från Tyskland. Men hon sticker ut, är intresserad och hur go som helst. Berättade historier från vägar hon låtit sina ben bära på innan hon kom hit till Ghana. Fröken har nämligen vandrat, mer eller mindre, rakt över norra Afrika på några veckor. Satt och beundrade hennes block som  hon burit med sig sen dag 1. Ett block med inklistrade flygbiljetter, smutsiga lappar och andra ting som kanske är så mycket för världen men som ger stora intryck och det ändå lite mer värdefullt. Lite av det som jag låtit mitt block fyllas med såhär i efterhand. Jag låter den på så vis få tala sitt egna språk förutom orden jag skriver.

Vandrade en sväng till kontoret under gårdagen. Orden för vad det gav mig är lättnad och glädje. När sidorna sakta men säkert lät sig buffras upp, fanns där tillslut ord som var fröjd för både öga och själ. Att bara någon säger hej, frågar hur man mår, en kort rad, är för alla sinnen guldvärt. Det gör min dag. Fröken Khalil kom förbi efter några timmar med gott bröd och grönsaker. Jag slog upp portarna till kontorets veranda och ställde ut stolar. Där satt jag en stund, innan jag sprang upp längst med gröna trappor till den översta våningen i byggnaden på gården. Från fönster med galler sträckte sig vyn långt. Minns dimmig kulle, med ett fäste på säkert flera mils avstånd, med lustiga trädstammar ståendes. Undrade hur lång tid det skulle ta att komma dit. Där stod vi, lutandes mot räcket och bara lät ögonen vandra så långt som dem bara kunde. Barn nere på den röda jorden skrek Obroni! för att lyckas fånga vår uppmärksamhet. En liten pojk stod med gänget och hade en mindre trumma placerad runt midjan. Jag började imitera, genom att trumma med mina händer på räcket samt vagga med kroppen. Han tog på en kort sekund efter och följde mitt språk, där, 60 meter bort.

Vi gör varandras dagar.

Fjärde dagen

Publicerad 2011-04-05 05:02:00 i ghana 11',

2 mars
Fjärde dagen på sjukhus

Ett stort frågetecken. Vet ni själva vad ni gör här? Som att dropp vore den ultimata lösningen på allt. 3 dagar innan man tar blodprov. Som att diverse injektioner med okända medel skulle göra susen utan någon som helst, egentligen, vetskap? Vår läkare är från Indien och hälsar på oss ibland. Bollywood rakt av. Han verkar ha ett hum, men med för mycket på sina axlar, för mycket för att han ens ska kunna tänka klart. Jag förstår honom. De här väntrummen gör att man knappt kan andas.



Utan frågor får man inga svar här. När jag tänker efter, så får man det knappt heller, även fast man frågar. Vem var patienten sa du? Samtal har gjorts till Sjukvårdsupplysningen hemma i Sverige. I hopp om att få ett svar på vad sjukdomen kan vara, förutom malaria, som förövrigt är den enda existerande i detta system. Fick tidigare i morse även reda på att det kan vara malaria, men att parasiterna inte ger utslag förrens dem nått levern. Jaha? Så, då har ni gett injektioner, innan givande resultat? Och om så diagnosen nu inte är fallet? Jag vet att jag låter upprörd. Jag kanske hade kunnat vara lite trevligare. Men om varken omgivning eller personal är det så ser jag inte poängen med att ge dem något jag inte är.


Tragerkomiken.

Några timmar senare
Inget utslag på testet. Än. Jag skrattar tragerkomiskt med Linnéa som utlovar en och annan svordom kring systemet. Han hade återigen varit inne i vårt rum. En utav sjuksköterskorna. Jag är ledsen, men det hade nog aldrig kunnat bli du och jag gubben. Det klickade liksom aldrig riktigt. Det finns många anledningar, men det räcker med en. Herrn stapplade som vanligt in med tunga steg och med en oväsentlig käft som jag mer eller mindre ville strypa flera gånger. Han sa och gjorde helt enkelt inte det han skulle. Inom en liten parentes, få min vän att bli frisk. Under tiden herrn mest satt och petade på sina redskap gav jag en djup suck bakom hans rygg. Fort vände han tillbaka, snäste till och frågade vad det var med mig. Dagisnivån talade högt. Tror även mitt svar talade för allas del. ”Bry dig inte om mig. Sköt ditt jobb och bry dig om min vän istället.”



Jag har inte sett honom sen dess.

Om

Min profilbild

the world is a book, and those who do not travel read only a page. ~ st. augustine

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela